Hands-On QC-inspecties op metrotoestellen

IGB heeft door de jaren heen zijn reputatie opgebouwd door kennis en efficiënte toe te passen in het certificeren van vliegtuiginterieurs. Minder bekend is dat IGB zich ook bezighoud met het uitvoeren van kwaliteitsinspecties.

De bouw van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam is nog op volle gang en er wordt verwacht dat in 2017 de eerste reizigersdienst zal plaatsvinden.

Het Gemeentelijk Vervoersbedrijf van Amsterdam heeft hiervoor een bestelling van €250 miljoen voor 28 nieuwe metrostellen bij Alstom geplaatst. Een deel hiervan zal op de nieuwe lijn gebruikt worden en de rest als vervanging van verouderd materieel.

De afgelopen vier jaar heeft Matthijs van Barreveld de opdrachtgever vertegenwoordigd op de diverse Europese productielocaties.

Hier werden kwaliteitscontroles uitgevoerd in samen werking met de QC afdeling van de fabrikant. De werkzaamheden zijn gestart in de prototype-fase en liepen door tot en met de final inspection.

Gedurende de prototype-fase in het Franse Valenciennes werden samen met de opdrachtgever en de fabrikant de kwaliteitseisen vastgesteld. Door de aanwezigheid op de productievloer kon konden praktische verbeterpunten worden geïmplementeerd en gedocumenteerd.

De serieproductie van de metrostellen heeft plaatsgevonden is de Alstom fabriek in het Poolse Katowice. Deze locatie start binnenkort met de productie van de 69 “Metropolis Driverless System” treinen voor het splinternieuw metrosysteem voor de stad Riyad in Saudi Arabië.

Tijdens de bouw van de metrostellen in Katowice was Matthijs regelmatig aanwezig. Hij is thuis op de werkvloer en combineert zijn werktuigbouwkundige kennis en zijn jarenlange ervaring in de railbranche om waar mogelijk gezamenlijk tot praktische oplossingen te komen wanneer de bouw onverhoopt toch afwijkt van de specificaties.

De ervaring leert dat een pragmatische en oplossingsgerichte aanpak helpt om kwalitatief goed materieel op tijd geleverd te krijgen.

Dit project is uitgevoerd in samenwerking met Rail Materieel Consult.

© 2004—2020 IGB B.V. Als bezoeker van onze site accepteert u onze voorwaarden.